Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Petua Kesihatan

Petua Meredakan Sakit Jantung

Pesakit jantung yang sering pitam dan tidak sedarkan diri sudah berada di tahap bahaya. Ia perlu segera mendapatkan rawatan dari doktor. Jika anda jauh dari hospital atau klinik, cubalah berubat secara traditional ini. Cara-car...


Petua Membunuh Lipas

Pilihan Petua Untuk Membunuh Lipas 1. Ambil hujung timun atau pangkalnya dan letakkan di tempat ada banyak lipas. Lipas akan mati. 2. Ambil beberapa biji buah pelaga dan letakkan di tempat lipas membiak. 3. Kalau terlalu banyak...



Petua dan Tip Panduan Penjagaan Selepas Bersunat

Khatan (bersunat) bermakna memotong lebihan kulit di bahagian alat sulit samaada bagi wanita (kelentit) mahupun lelaki (kulup). Khatan atau “bersunat” merupakan salah satu cara membersihkan alat sulit kerana zakar ...



Petua Menghilangkan Penyakit Kuning

Penyakit kuning atau  disebut dengan icterus atau jaundice adalah penyakit yang disebabkan oleh adanya perubahan pada warna kulit, sclera (bahagian putih pada mata) dan juga kelenjar lidah yang disebabkan oleh meningkatnya bi...


IVMIST Magical Nano Oil Stokis Shah Alam

IV MIST Magical Nano Oil….mampu merawat:- 🌸resdung 🌸migrain 🌸asma 🌸jerawat kronik 🌸sakit mata 🌸sakit gigi 🌸tersalah tidur 🌸dan banyak lagi… Hanya sapu sahaja …mudah kan? 😍 Tawaran Ej...



Petua Mengubati Sakit Pinggang

Pesakit pinggang boleh merawati sakitnya dengan cara tradisi ini. Ia lebih mudah dan murah. Menurut orang tua dahulu, buah badam mampu mengatasi sakit pinggang.   Cara-caranya: Ambil beberapa biji badam dan ditumbuk lumat. Cam...



Petua Ubat Terseliuh

Kadang-kadang kaki anda terseliuh dengan sebab tergelincir, terjatuh atau masuk lubang ketika berjalan, bermain bola, futsal dan sebagainya. Sakitnya sukar dihilangkan sehingga makan beberapa hari lamanya jika tidak diurut dan ...


Rahsia Solat Dengan Khusyuk

  “Dirikanlah solat. Sesungguhnya solat itu dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar.” – Al-Ankabut , Ayat 45 Sahabat yang dirahmati Allah, Allah telah berfirman di dalam surah Al-Ankabut, Ayat 45, Ba...



Petua Bagi Pesakit Susah Bernafas

Bawang merah juga boleh menjadi ubat untuk masalah sukar bernafas. Cara-caranya mudah, ambil bawang sebanyak 1 kati campur bawang putih dan tiga jemput jintan hitam. Kesemua bahan tersebut dikisar dan diperah airnya. Ketikanya ...


Petua Hilangkan Pahit Mulut

Terdapat sejenis penyakit yang ganjil iaitu mulut terasa pahit. Tanda-tandanya hilang selera makan dan susut berat badan. Jika anda mengalami penyakit ini, ubatilah ia dengan menggunakan asam keping atau asam gelugur.       ...



Petua Merawat Sembelit

Pastikan anak-anak anda tidak mempunyai masalah membuang air besar. Sesetengah anak-anak merasa sukar membuang air besar disebabkan sembelit. Jika tidak merawatnya di hospital, anda boleh mengatasinya dengan menggunakan daun ja...



IVKOOL ~ Serum Rambut ~ Hair Treatment Serum ~

🍀 IVKOOL 🍀  🌼 Segar ketika bertudung 🌼 Untuk mengatasi masalah: ✅kepala migarin ✅stress belajar & bekerja ✅rambut bercabang ✅kelemumur ✅gatal kulit kepala ✅rambut berbau ================ Kandungan...


Petua Merawat Telinga Bernanah

Sakit telinga bernanah bermula dengan gatal-gatal di dalam telinga. Lama kelamaan ia membengkak dan bernanah. Orang-orang tua menyebutnya penyakit torek. Telinga akan mengeluarkan nanah cair yang berbau busuk. Untuk merawat pen...



IvKids : untuk kanak-kanak

Iv kids (rm20.00) ============ Kandungan : ✅Ekstrak jerangau ✅Ekstrak cekor ✅Limau purut ✅Habbatus Sauda ✅VCo ( Virgin Coconut oil) ✅Saffaron ✅Minyak kayu putih . 🌸Lebih lembut 🌸Lebih wangi . 🌸Kurang pana...



Petua Merawat Kusta Dengan Daun Inai Tua

Sesetengah orang berfikiran bahawa penyakit KUSTA tidak boleh disembuhkan. Namun begitu, kita mestilah berusaha untuk merawatnya, kerana setiap penyakit ada penawarnya kecuali mati. Sekurang-kurangnya ia boleh dikurangkan dari ...


Merawat Keputihan dengan SPV (Superrich Puteri Vanila)

Supperich Perfect lady kini Supperich Puteri Vanila Masalah keputihan adalah senonim dengan wanita hari ini yang aktif. Keputihan terjadi kerana wujudnya kuman di area miss V anda. Pelbagai produk diwujudkan untuk menangani mas...



Petua Merawat Batu Karang Dalam Hempedu

Sharing is Caring ❗️ Petua rawat “Batu Dalam Hempedu (gallstone flush)” tanpa pembedahan. Cara 1 : Express 1 hari 1. Puasa dari jam 12 malam sebelum mulakan cara ini pada keesokan hari. Maksudnya makan malam seb...


TONER BUANG DAKI NINASKINCARE

TONER BUANG DAKI NINASKINCARE Terbukti berkesan dgn hnya 1x pgunaan, sesuai untuk celahan ketiak, leher, peha, siku, pelipat lengan atau lutut yang gelap dan sukar dibersihkan. KANDUNGAN: Ekstrak betik, minyak zaitun, tawas, b...



Masalah Kurang Susu Badan

Masalah Ibu Kurang Susu Badan ======================== . Ibu2 pasti stress bila susu badan tak cukup ataupun tak keluar. Bukan setakat sakit disebabkan bengkak susu, tetapi pening pikirkan nak bagi apa anak minum.. . Antara fak...



Petua Makanan Yang Boleh Mengatasi Sembelit, Buasir

1. Ciku – Penawar Buasir Secara tradisional, buah ciku telah dikenal pasti amat mujarab untuk merawat masalah bawasir (buasir).  Caranya adalah dengan mengambil buah ciku yang belum cukup tua, ditumbuk dan dicampur denga...


PETUA HILANGKAN GATAL-GATAL DAN SAKIT KULIT

1. BINTIK-BINTIK MERAH DI BADAN Kadang-kadang tanpa anda sedari, tubuh badan anda terkena bintik-bintik merah. Mungkin ini disebabkan terkena bisa serangga atau ulat bulu yang menyebabkan gatal-gatal atau pedih. Janganlah panik...



Dalam SuperRich Puteri Vanilla ni ada:

Assalamu’alaikum kawan2… Wowweee… Banyaknye soklan2 cepu cemas yg saya dapat pagi ni… Ramai sgt yg nk tau ape yg best sgt dlm SPV ni… Yang dah dapatkan SPV tu, jgn lupe minum ye pagi ni… Seda...


IVMIST TWIN PACK – LIMITED EDITION -sold out-

Assalamualaikum Dan Selamat Pagi… SPECIAL EDITION TWIN PACK…. LEBIH NILAI UTK WANG ANDA.. Alhamdulillah.. Atas sebab ramai permintaan terhadap ‪#‎ivMistMagicOil‬ ini, pihak HQ telah mengeluarkan pek EDISI TERH...



Penawar Resdung dan masalah kulit ~ Skinrich supplement~

MINUMAN ANTI AGING + CUCI DARAH, YG MENGANDUNGI EKSTRAK MANGGIS, EKSTRAK DELIMA YG DIAKUI TERBAIK UTK MEMBUANG TOXIC DALAM BADAN ..FORMULASI DARI AMERIKA.. TELAH DIKAJI SELAMA 14TAHUN. Skinrich kini didalam bentuk sachets, seko...


PETUA TRADISIONAL RESDUNG

PETUA TRADISIONAL RESDUNG 1. Ambil limau nipis 8 biji. 2. Daun pandan 10 helai ( hiris halus macam bunga rampai ) 3. Perah limau nipis, gaulkan sampai sebati. 4. Chemical baru akan terbentuk, boleh sapu di muka jika sesuai. 5. ...



Sabun Herba : Penawar Ketiak dan Badan Berbau

SABUN HERBA BEAUTIFUL LIFE ORIGINAL Sabun rumusan turun temurun dari abad ke 20 ini menjadi pilihan masyarakat melayu sepanjang zaman. Telah diperbaharui dengan teknologi bio bagi menambahbaikkan sari segi ketulinan kebersihan ...


Petua Putihkan Ketiak dan Hilangkan Bau Badan

Petua ini memang biasa kita dengar apabila di tanya kepada orang-orang tua dahulu. “macammana hendak putihkan ketiak?”. Jawapanya sangat mudah, murah dan senang. Iaitu menggunakan kapur makan atau kapur sireh dan ju...



SuperRich Mocha~ Collagen Drink Extra Power ~

 Boleh COD di Shah Alam , whatsapp 0123312030 SuperRich adalah re-branding CocoaRich.. Rasa x ubah..kami hanya re-branding atas sebab yang tak dapat dielakkn..ada org ciplak logo CocoaRich kami setelah CocoaRich glamer..so cpt...


Petua Mengubat Haid Tidak Menentu

Setiap wanita sudah tentu akan merasa bimbang apabila mengalami haid tidak teratur. Iaitu datang bulan ini tidak menentu dan tidak mengikut masa yang tetap. Maka, untuk mengubati masalah ini, daun inai muda digunakan. Daun ina...






Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.