Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Beras Pulut Cerahkan Kulit

19
Posted November 22, 2009 by nenek in Petua Kecantikan

Kulit yang pucat dan kusam mempengaruhi kita ketika hendak berdepan dengan orang ramai. Keyakinan kita terbantut. untuk mengatasi masalah ini, ikuti petua ini.

Rendam beras pulut hingga lembut, kemudian ditumbuk sehingga lumat. Sebelum mandi, lumurkan seluruh badan dengan beras yang ditumbuk. biarkan lumuran tadi separuh kering, sental kulit anda perlahan2. Selepas itu dibilas dengan air/mandi.  Selepas mandi anda akan lihat hasilnya. Lakukan sekerap yang mungkin untuk hasil yang terbaik iaitu 2 kali seminggu. Kulit tubuh anda dijamin akan cerah dan berseri-seri.


About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

19 Comments


  1.  
    ida

    nek, ada tak petua yang boleh membantu menghilangkan kesan parut akibat gigitan nyamuk? parut ni berwarna hitam dan mengambil masa yg lama utk sembuh..




  2.  
    unie

    nek, kulit muka sy cpt kering n mengelupas..cne sy nk setelkn masalah ni..sy da try pkai pelembap tp bkesan tok smentara je..




    •  
      nenek

      hai Unie. Kulit yang sering kering dan mengelupas ini adalah disebabkan kekurangkan zat dan vitamin untuk kulit. Maklumlah dengan cuaca panas dan berhabuk kini, sedikit sebanyak menambahkan masalah kepada kulit khususnya kulit muka iaitu kulit yang paling nipis dan sensitif..
      Apa yang boleh Nenek cadangkan ialah agar Unie mengambil makanan buah2an atau jus buah-buahan yang penuh dengan nutrisi. Amalkan meminum setiap hari dengan pelbagai jenis. Boleh dibuat jus atau makan begit sahaja.
      Antaranya ialah buah tomato, pisang, nenas, carrot, timun, limau oren dan lain-lain yang kandungan vitamin C nya tinggi.

      Kalau tidak pun, boleh amalkan pengambilan pil vitamin.. tapi atas nasihat Doktor supaya jumlah pengambilan itu bersesuai dengan Unie. :)




  3.  
    nut

    Camne nk hilang kan jerawat pulak?




  4.  
    AFTER_SCHOOL...!!!!

    BIO OIL…??? Bley cye ker…???




  5.  

    assalamualaikum nek,cm ne nk hilang kan cerawt…sy dh gna byk produk da…tp susuh nk ilang n cm ne nk luruskn rambut yg kerintng dan mengembang???




  6.  
    wti

    bio oil mmg berkesan…dh terbukti sy gunakan pd kesan prut




  7.  
    Saya

    Kwn saya yang guna Bio Oil pun nampak ok…perubahan tu nampak tapi kena bersabar la…Insyallah boleh…

    Tapi kan nek masalah saya ni lain plak…Kulit saya sensitif cahaya terik..kalo kena alamak mengelupas la, pendek kata kdg2 blh tarik kulit cm masker..(tak de la over sangat) tapi nak citer, mudah la tertanggal…Ada petua pasal ni nek?lecehla x leh wat aktiviti luar…




    •  
      nenek

      so kiranya ni Puteri Lilin lah tak boleh kena cahaya matahari yang terik. Pernah cuba pakai pelembab?? selain memakai pelembab yang dijual di kedai(yang bersesuaian), boleh gunakan timun atau tomoto yang dilenyek isinya, kemudian lumurkan ke muka sehingga kering. kemudian bilas dengan air. Amalkan sekerap yang mungkin untuk kulit sentiasa lembap. Elok juga diamalkan memakan tomato mentah2, kulit akan sentiasa lembap dan tampak muda. :)




  8.  
    LoveMay

    nek..
    sy mmng ske smue petua2 yg nenek bagi ni..
    thanks ye nek :D




  9.  
    shysha

    betol ke petua nieeee …??????




  10.  
    anies

    nenek….bagaimana nak membuatkan kulit kita lembap hah???
    kulit saya kelihatan kering dan ini menyebab kan saya segan nak berhadapan dengan orang ramai..
    tolonglah sya menyelesaikan masalah saya ni nenek….




  11.  
    fara

    salam…
    sayer ader masalah muka nampak tue..
    macam aner nak mengatasinyer???
    uma sayer baru 20




  12.  
    saye

    nenek bole tlong sye,… car paling mudah dan cpan menhilang kan jerawat dan bkas jerawat,.. sye x kesah walaupon care nye amat memedih kn… asal kan die dpt menghilangkn jerawat dan bekas jerawat dengan cpat…. sye ade jerawat da 2 tahun… skrang umor saye 17 tahun… masih sempat kn… bole bagi pertue2 nenek…. sye mintak sgt2….




  13.  

    Nek petua bras plut nie bleh ker law kte tmbuk bras 2shari sblum sye gnekannyer?nek ad x ptua nk kruskan bdan yg xd kne mengena dgn minum air limau dan nek ad x ptua untuk hlangkn prut jerawat dan chicken pok? Bleh ke hentikn prtumbuhan jerawat? Hrap nek jwb soalan2 sye nie yer




    •  

      Pertumbuhan jerawat suka dihentikan kerana ia berkaitan rapat dengan amalan seharian kita. Makan, bekerja, persekitaran, riadah.. pemikiran yang stress dan sebagainya

      Untuk lain2 petua ada. boleh syasya search di sini ya.




  14.  

    assalamualaikun nek nak tanyala, saya ada masalah hitam dipunggung,celah peha dan kawasan mahkota tu, ada x cara untuk mencerahkan kawasan tersebut menjadi sama seperti kulit tubuh atau kurangkan kehitamn tu, boleh ke guna petua beras pulut ni nek sapu kat bahagian bibir tu,sebab sy akan kawin hjung tahun ni. .





Leave a Response

(required)


Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.