Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Kebaikan Bedak Sejuk

24
Posted December 29, 2010 by nenek in Petua Kecantikan

Petua Nenek Moyang kita dulu, cantik dengan Bedak Sejuk;

1. Melicinkan kulit muka

2. Memberi kesegaran pada kulit

3. Mengurangkan kadar pengeluaran sebum/minyak pada kulit

4. Menanggalkan sel kulit mati

5. Ia membantu sejukkan kulit

6. Membersih dan menegangkan wajah


About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

24 Comments


  1.  
    daya

    saya mengalami masalah kulit badan yang tidak sekata.macam mana nak buat ye..bila kena sunburn,kulit akan hangus..tapi saya cuba pakai losyen,pun takde effect apa-apa.




  2.  
    ihsaniah

    saya juga menggunakan bedak sejuk tetapi muka saya bertambah gatal dan berjerawat..macam mane tu nek?




  3.  

    saya juga mengalami kulit muka yang berjerawat tp apabila saya pkai bedak sejuk.kurang la sikit.tp kwn saya kta mka saya nmpk sedikit kering,adakah ini punca bedak sejuk??apakah jalan penyelesaiannya?




  4.  
    diana

    emmmm sy pakai beak sejuk yg jenis cecair…. pkai je rse mereyam.. tp bile bsuh muka takde pape pun…




  5.  
    alan

    ihsaniah: mungkin bedak sejuk yang anda gunakan diperbuat dari bahan yang tidak alami@original……..saya syorkan anda gunakan bedak sejuk jenama BERASTAGI dari banjarmasin indonesia……cari dimana2 keda jamu indonesia…..ok…..saya juga menggunakan bedak sejuk dr jenama lain sebelum ini…namun masalah jerawat saya semakin banyak dan muka pun rasa gatal2….namun,bila saya menggunakkan bedak berastagi…..muka pun licin,jerawat hilang dan kulit semakin halus………*sebenarnya say guna jenama berastagi sejak zaman sekolah lagi tp akhir2 nie nak cuba jenama lain tp tak berhasil…:)




  6.  
    amanda

    saya nak tanya adakah bedak sejuk dipakai sblm tidur sehingga pagi esok kemudian dibilas dgn air. bkn apanya saya lemas sewaktu nak tidur (sambil muka saya ada bedak sejuk) bedak sejuk masuk dlm mata disebabkan angin kipas.harap maklum balas.




  7.  
    maria

    Salam. Sya pernah bedak sejuk dan kulit saya jadi semakin teruk. Dipenuhi ruam yg merah-merah dan jerawat. Ape yg perlu saya lakukan ? Kdg2 ruam tuu terasa pedih.




  8.  
    BEAT

    Saya mengalami kadar keluaran minyak pada kulit yang agak boleh tahan, saya jugak mengalami muka yang agak sedikit kusam and tidak bermaya, bila pakai bedak sejuk, ianya berkesan, keadaan kulit muka saya bertambah baik ;D Makseh Nek (:




  9.  
    nurul

    bagaimana nak hilangkan ketiak hitam




  10.  

    sy ade pakai bedak sejuk warna kuning. 5min awal, muka rase dingin. selepas tu tak rase pape dah. adakah elok pakai bedak sejuk yg meninggalkn kesan dingin di muka?




  11.  

    erm..nk tnye ckit..cmne cra penggunaan bedak sejuk tu ek..?sebelum tempek kt muke nk celop gne air ke dlu?atau gne terus cmtu je? sye x pernah pkai lagi bende2 cmni..tu pasal la tnye..




  12.  
    Maira

    Boleh hilangkan sunburn tak ye?




  13.  
    yaya

    Kalau bedak sejuk letak dekat jerawat je bolh ke ?





Leave a Response

(required)


Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.