Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Petua Hilangkan Parut Jerawat

70
Posted July 10, 2008 by nenek in Petua Masakan

punca jerawat

1. Mula-mula ambilkan sedikit madu dicampurkan dengan bedak sejuk. Insyaallah petua ini dapat menghilangkan jerawat yang kebanyakannya masalah ini dirasakan oleh setiap wanita.

2. Ambil sepotong ubi kayu. Kupas kulitnya. Buang kulitnya. Bersihkan. Parutkan. Perah untuk dapatkan airnya. Sapukan air perahan pada muka anda yang ada bekas jerawat. Lakukan setiap hari selama seminggu. Insya-Allah, kesannya memuaskan.

3. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut pada waktu malam. Esoknya, cucilah dengan air suam. Amalkan 3 kali seminggu.

4. Tumbuk sepuluh helai daun sireh muda. Tempelkan pada muka terutama bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu.

5. Kisar timun dan tapis airnya.Tampalkan hampas timun pada wajah yang berparut. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci dengan air suam.

6. Rajin membasuh muka dengan air suam. Beberapa kali dalam sehari.

7. Perah buah Lemon, dan amik jus nya sahaja. Lumurkan jus lemon ke muka 2 kali sehari dan minum jusnya 1 kali dalam sehari.

8. Cuba jangan stress. Ini kerana Stress seringkali menyebabkan jerawat.

9.Β  Menggunakan daun Lidah Buaya. Ambil jel nya saja dan lumurkan ke bahagian parut sehingga kering. Kemudian bilas dengan air suam. Boleh juga jel nya dibuat jus dan diminum sekali sehari.

10. Air panas mati, Air suam. Banyakkan meminum air masak. Kerana air adalah penawar untuk segala jenis penyakit.

Insya-Allah.

Β 

Petikan : carian google

Bagaimanapun, nenek mendapati satu produk ini boleh menyelesaikan masalah jerawat dan parut jerawat begini.

collagen soap Nawal Beauty HerbalCOLLAGEN SOAP

KEISTIMEWAAN:
– Formula istimewa daripada kolagen rumpai laut (ungu gred AAA), vitamin A, C,E, glutathione dan aloe vera.
– berkesan untuk melembapkan dan melindungi kulit daripada kekusaman.
– mengurangkan garis halus, kedutan, kulit berminyak, memudarkan kesan parut jerawat.
– kandungan kolagen terbaik gred AAA, glutathione dan vitamin C menjadi agen pencerahan kulit.
– Dimewahkan dengan bauan buah-buahan berry yang menyegarkan.
– Sesuai untuk semua jenis kulit.
– Sesuai untuk penggunaan di badan.

Bahan aktif Nanowhite hasil teknologi dari Swiss terbukti mampu mencerahkan dan memelihara kesihatan kulit.

Berat: 70 gm

Harga: RM36.00 >> SMS/Whatsapp: 012-331 2030


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

70 Comments


 
 

  1.  
    shee

    berapa lama masa yg diambil tuk hilgkan parut tu yeh ? πŸ™‚




  2.  
    alien workshop

    oke gk..tapi lame2 gune kulit kayu manis bagi infection pada muka..
    its really2 doesnt sounds good
    yang lain tataw ag
    but im trying




  3.  
    sitilibra

    i penah guna kulit kayu manis kat muka,
    then muka jadi terbakar..
    seminggu lak 2
    g sekolah ramai yg tegur

    malu glerrr




  4.  
    abby

    nek…muka saya dah xde jerawat,cume tinggal bekas parut hitam dgn kesan berlubang kat muka…ada cara x nek nk hlgkan…klu bole sya xnak la pakai mekap je nk tutup bekas jerawat tu…hehehe…tq nek..




    •  
      nenek

      Ya Abby, entry ini menunjukkan beberapa cara dan bahan untuk menghilangkan parut dan juga jerawat. Cubalah yang mana satu. πŸ™‚




  5.  
    gta

    lau madu tu madu xori cane?means madu yg dah dcmpur coz sekarang ssh nak dpt madu asli….




  6.  
    rohayu

    cara menghilangkan bekas lubang jerawat




  7.  
    some1

    nek! antara sume cara yg mne yg plg b’kesan??




  8.  
    rifah safirah

    Alhamdulillah… Saya dah try… Memang mnjadi. Ini sya jdikan amalan spya tiada jerawat yng tumbuh…




  9.  
    eisya

    wow..nmpk cam best jgk petua nenek ni..nti sy try k…tq




  10.  
    lydiana

    rifah,

    pe yang u amalkan??




  11.  
    izatymerah

    eerrmm..mslh saya sama mcm sitilibra…mcm mana nak hilangkan kesan merah2 dan terbakar tu??




  12.  
    rya

    saya prnh cube petua gune kayu manis 2..tp lepas sapu kat muke, rase mcm pedih sgt..sampai saya terpakse cuci guna air sejuk …agaknye knp??




    •  

      Mungkin kulit muka rya agak sensitif. Kulit kayu manis mmg menyebabkan kulit rs pedih. buat pertama kali guna, mmg terasa pedih. Tapi bila nenek guna 2 3 kali.. kulit dah rasa lali. ia memang berkesan. kalau kulit rya semakin teruk bila menggunakannya. nenek sarankan agar rya menggunakan kaedah yang lain. πŸ™‚




  13.  
    Suha LurvlOva

    sye bru berumur 13 tp sdah naek jerawat…
    so tinggal la parut kat mukew sye…
    so sad la mulew2 tp lepas sye jumpew” Petua Nenek ”
    sye trus rase berkayakinan smula….
    sbb slamew nim sye slalu rase yg sye la yg pling hodoh….
    smpai nk tngok cermin pun rase malu….
    sye janji akn mengamalkan “Petua Nenek” nim




  14.  
    afi

    nk tnye ni…yg madu camur bdk sjk tu mase mane buatnye??sebelum tido ke?




  15.  
    Sera Amanda

    saye selalu pakai lidah buaya tu..tak elok2 pon..pas tu dah malas da…org sume ckp lidah buaya tu elok..padahal tiap2 ari tenyeh kat muke dulu..mmg takde kesan..muka lagi teruk kot..~




  16.  
    norr

    sera,
    may b kulit mke u sama kot ngn i punye… i mmg xde p’ubahn pon gune ldh buaye tue..xpe,nenek kn ade petua yg lain gi utk kulit muke… kite sama2 cuba yg lain plak keyh….




  17.  
    honey

    emmm.saya dah pakai kulit kayu manis tu dalam seminggu…memang elok..tapi seminggu lepas tu….muka saya gatal2…merah..bengkak..dan panas….habis muka saya jadi teruk…saya terpaksa jumpa doktor untuk dapatkan rawatan…ini dah masuk hari ke -4 muka masih merah2 gatal lagi…emmm..




    •  

      nampaknya kulit honey tak sesuai mengunakan kulit kayu manis. untuk kulit yg agak sensitif, atau percubaan pertama kali.. amalkan petua kayu manis 3 kali seminggu.




  18.  
    yumie

    nek petua kecikkan peha x de ke ?? peha i x sesuai dgn badan lah ..




  19.  
    ena

    ermm, nek petua yg no.2 tu, dia kna bilas dgn air suam ke..just guna air ubi kayu itu jer…




  20.  
    sweet_

    adakah lebam akn tinggalkan parut?




    •  

      klu kulit tak terluka, ia tiada perut. Biasanya ia akan menyebabkan kulit gelap dibhg tersebut menjadi gelap sedikit. erti kata lain, rona kulit tak sekata.




  21.  

    nenek…..tolong saya….saya ada msalah,,dlu muke saya bersih tapi…skrang muke saya ada parot sbesar 1.5 cm…masa 2008 muke saya ada jerawat,then saya letak la ubt gigi..jerawat saya hilang,Tapi…tibe2 jerawat nye mengelupas..then kelamaan jadi parot,,so saya biarkan jex la..next week tibe2 tumbuh lagi jerawat dekat tempat parot uh..saya pon letak la ubt gigi lagi,,saya terletak bnyak,,skali mengelupas kulit muke saya dengan jerawat ngan parot nye skali..then jadi la parot yang besar…saya malu datang skola,,da 4 tahun saya bersabar hilangkan parot nie,,dah mcm orang gile nak saya hilang kan parot nie,,saya da gune bio oil tapi x berkesan sangat,,kayu manis pn da gune.asam jawa saya tngok cam ada cam tak de…saya x tahu la…kalau boleh sbelum raya saya nak parot nie lenyap…supaya saya tak diejek dan tidak segan nak keluar rumah..tolong lah saya nek……..saya memang sengsara sangat,,,tolongla……..T_T




  22.  
    awi

    nek kalau kulit kayut manis tu di campur air je takpekan ?




  23.  
    syieda

    salam,nek…sy ada parut jerawat kat muka.mcm kesan cela,warna hitam2.mcm na nk bg hilangkan erk?ada kah jrawat nie tmbuh punca dri mke up??




  24.  
    Satisfyier

    Nenek, nk tnya skit. yg ptua madu cmpur dgn bdk sjuk tu msti pkai sblm tidur ke?cuz sblm tidur sy ada pkai sejenis krim mlm. So jika sy pkai pada wktu siang/tluang blh x?




  25.  
    cucu15

    nek. saya dah cuba guna gel kulit buaya tuh. okay lar. best jugak pakai benda tuh. tapi kan nek, lambat berkesan lar. dah dekat tiga minggu pakai. effect dia dah nampak sikit. parut hitam dah kurang dah. huhu bila agaknya nak hilang sepenuhnya nie nek?




  26.  

    salam..ade x petua nk jdi tinggi ??




  27.  
    aziela

    nenek,
    petua timun tu boleh dilakukan pd waktu bila? pastu brpe kali seminggu?




  28.  
    Nan

    Yg jus lemon tu mcm mne?tlong trangkan satu per satu..nk guna cara tu lh..




  29.  
    Mya

    Air timun bleh jgak dminum?or untuk ape plak?




  30.  
    silver

    sy pernah jugak guna kayu manis dulu…
    pedih muka…huu..




  31.  

    dulu masa skolah pernah try kulit kayu manis tu.tp mcm kebanyakan kat sini la.yak berkesan n kulit jd makin teruk.skarang ni try yg no 1 ngn amek supplement.sgt berkesan n puas hati.




  32.  

    nek..yg madu campur dengan bedak sjuk tu menjadi ke nek..bleh hilangkan parut n jerawat jgk ke yg itu…??




  33.  

    satu lgi nek..madu tu madu asli ke madu yg diimport??




  34.  


 
 



Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.