Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Melangsingkan Badan Dengan Delima

45
Posted July 19, 2008 by nenek in Petua Kecantikan

Delima ialah sejenis buah. Kulitnya berwarna kuning, dan isi didalamnya berwarna merah. Rasanya manis dan sedap dimakan. Selain di makan untuk langsing, ianya juga sesuai dimakan sesudah masak oleh ibu mengandung. Ini supaya anak di dalam kandungan tersebut menjadi pandai. Insyaallah.

Untuk melangsingkan badan;

  • Tumbuk 5 biji buah delima yang masih muda hingga lumat.
  • Campurkan bahan itu dengan air sulam dan sedikit garam. Kemudian tapis bancuhan itu hingga mendapat kira-kira 1 gelas.

Selang beberapa lama, berat badan anda pasti turun dengan sendirinya. Tubuh anda akan menjadi langsing.

  • Satu peringatan, jangan terlalu banyak minum air ini kerana badan anda akan menjadi terlalu kurus.
  • Amalkan setiap hari di waktu pagi dan malam, selama 1 bulan. Dengan menjaga pemakanan dan bersenam, lemak yang berlebihan bukan menjadi masalah lagi dan bentuk badan idaman dapat di capai.

 

Tambahan:

di sini nenek ada menjual produk untuk kurus dan langsing secara semulajadi; dengan bersauna di rumah sahaja

boleh usha2 di [SINI]. tq


About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

45 Comments


  1.  
    SAKURA

    saya dah cuba minum air buah delima selama 2 minggu, tapi belum kurus jugak lagi.
    Tak nampak kesan. Kenapa ya?




    •  
      nenek

      Hai Sakura. Harus di ingatkan bahawa untuk menjadi kurus secara tradisional harus mempunyai keazaman yang tinggi. Diingatkan juga badan menjadi gemuk disebabkan pemakanan adalah berbeza bagi setiap orang.
      Ada yang makan lemak sedikit, teruk badan naik dan ada pula yang makan banyak badan tak gemuk2. Begitu juga dengan proses penurunan berat badan ini.
      Andai petua ini lambat memberi kesan terhadap badan anda, seeloknya anda mengamalkannya untuk tempoh yang lama, dan disamping menjaga jumlah kalori/lemak yang diambil dalam setiap hidangan.
      Andai tidak juga memberi kesan, dinasihatkan agar anda menggunakan kaedah/petua yang lain. :)
      Semoga berjaya.




  2.  
    jun

    nape ea…sy buat la yg nenek suruh tp x berkesan pun…sy jg suka makan je.. smpi badan sy pun naik la…tu camne pula….




    •  
      nenek

      hai Jun. Untuk melangsingkan badan ini bukannya senang. Ia memerlukan kesabaran dan ketegasan diri.
      Disamping mengamalkan petua ini, harus diingatkan supaya jun sentiasa menjaga pemakanan sebagai cth.. kurangkan makanan berlemak dan manis2. :)




  3.  
    gyee

    nenek … sy dh tumbuk lumat buah delima tersebut … adakah perlu sy rendam semalaman? atau hya ditumbuk diwaktu pg dan diminum terus?




  4.  
    Nasya

    nenek..saya on diet slame stahun n da turun 12 kilo..berat saya sekarang iala 57 klo, target say plak skitar 50 klo..tapi, cti skolah ni sy takot naik balik krna dduk d rmah shaja..bgaimnakah pla cra untu mrampingkan paha, perut dan lengan krana kwsan sbgini sng berlmak dan brapa lamakah hsilnya akan klihatan..




    •  
      nenek

      Selain menjaga makan (hindari makanan yang berlemak), elok juga melakukan senaman perut iaitu set-up (kempiskan perut), berlari/joging (kecilkan kaki dan bahagian paha) dan mengangkat benda berat (1 @ 2 Kg) untuk mengecilkan saiz lengan. :).




  5.  
    farah

    nenek nk tnya..konfius..

    “Tumbuk 5 biji buah delima yang masih muda hingga lumat.”

    mksdnya 5 biji yg besar2 tue ek?? or 5 biji isi yg dlm 2?

    then,

    kena pkai yg muda je ke?? yg msak x leh ke?? ssh nk cari yg muda kat psar..




    •  
      nenek

      Memang yang muda. Kalau yang dah masak, pun bagus juga untuk kulit dan kesihatan. Cuma yang muda lebih berkesan dalam melangsingkan badan. :)




  6.  
    nurul

    sy dah gunakan cara ni…sgt2 berkesan!!!!! saya x diet makan pun…konon2 nya nak diet gak lah..tapi ada dlm 2 hr tu sy melantak dgn jaya nya…n hari2 len tu sy makan cam biasa je…

    tapi after 1 week sy timbang sy turun 2kg+ sy rasa cam 2.4 kg cam tu lah..

    klau ikut nenek 5 biji..mmm..sy rasa cam x cukup tu..sy amik sebiji penuh..or agak2 besar sgt sy cut half n amik semua isinya..pastu tumbuk..tambah air cam satu mug..plas sket garam… n masak la air delima tu..

    agak2 dah mendidih sy matikan api n tunggu suam2 n minum…

    ikut aturan minum seminggu je kan..tapi sy nak minum 2 minggu…this week sy try x makan nasi n try senam sekerap yg mungkin..sy nak tgk apa hasilnya..hehe..doakan kejayaan sy!!




    •  
      nenek

      Dimana ada usaha.. di situlah ada hasilnya. Nenek doakan semoga nurul mendapat berat badan yang di idamkan. :)




  7.  
    Hunny

    Nurul ape citer eh? nak tau gak ni perkembangan selanjutnye… turun ke tak berat badan..klau turun nak try lah gak..tapi cara nurul cam alin sikit dari nenek… dia masak delima yg ditumbuk tu ngan air… ni tuk 1 hari skali jer minum eh? ada bacer kat thread lain dorg kata 2 kali sehari utk seminggu…




  8.  
    wana meow

    nurul, mne awk beli buah delima tue?? awk dok area kl ke?? payah nk cr buah delima tue kan.. ^_^




  9.  
    baby

    nenek, ada beberapa soalan sy nak tnya.
    1) buah delima muda atau delima yg dijual spt di pasar malam tu ye? isinye merah..yg muda mcm mane?
    2) lima biji buah delima maksudnya yg butiran kecil2 dlm buah delima tu atau 5 biji buah delima yg besar bulat tu?




    •  
      nenek

      Ye. Yang biasa dijual di pasar malam dan juga di pasaraya2. Kalau dah masak berwarna merah kemarahan. Cari yang muda, kulitnya kuning kehijauan, isikan merah pudar. :) yang putih pun okay. 5 biji buah delima besar.




  10.  
    weween

    hmm…sy kn mempunyai lengan yg berisi..kdg2 ssh nk pkai baju sendat kt lengan..teringin sgt2 nk lengan kurus…..




    •  
      nenek

      Selain mengamalkan petua2 pelangsingan badan ini, weween kena jaga pemakanan juga. Kurangkan yg berminyak dan berlemak. Bergitu juga dgn minuman :)




  11.  
    znzz

    Hi…
    saya tak berapa nak so clear utk buah delima tu..
    buah delima tu 1/2 biji untuk sehari ke..
    Thanks




  12.  
    MAI

    nenek,sy memiliki rangka yang besar…mcm mana sy nak kurus




    •  

      Badan besar tak pe dek, klu langsing.. org bertubuh besar ni nampak tinggi dan cantik lebih dr yg bertubuh kecil. amalkan petua nie.. kalau nak kurus dan langsing dengan mudah, nenek ada menjual beberapa produk sauna.. bleh usha link produk langsing di atas atau side belah kanan ni..

      or klik [sini]




  13.  
    siti

    As salam..sy berumur 13 thn …..Nenek masalah sy sama ngan MAI…sy rendah dan agak bunci…sy kelihantan gempal…ada yg kata sy berangka besar…jika dibandingkan di sekolah…sy memiliki badan yg kecil..jika dibandingkan kelurga sy agak gempal….sy hendak cantik dan langsing…sy juga hendak mengurangkan perut buncit..bantu sy nenek…




  14.  
    eza

    blh x klau bland je buah delima 2….klau tumbuh cam xlalu je nk mnum…lgpn bland lg senang kan…




  15.  
    suzan

    salam,nek,sy sudah puas mencari cara untuk mndapatkan tubah yang menarik..tubuh sy berangka besar tapi sy kurus,bahu j yang lebar,nek ada petua x untk jdikn rngka tulang lbh kecil? nek,tlglah sy,,, terima ksh nek….




    •  

      wasalam, tubuh berangka besar tak salah dan bukan tidak cantik dik.. cumanya adik kena pandai menyesesuaikan pakaian dgn keadaan tubuh adik yg berangka besar. Sepupu nenek ramai berangka besar. cantik je tgk.. :)




  16.  

    mne nk dpat buah delima muda 2…pokok delima pun ssh n jmpa..lau beli buah delima kat kdai 2 blh ke?…kna tumbuk skali ngn kulit tau isinya shaja yer…??????
    ada ksan sampingan x?tkt x dpat ank je lau minum bnda pahit 2 sb kulit delimakn pahit…




  17.  
    shila

    nenekk..
    mne nk dpt delima muda? yg masak je byk..hehehe




  18.  
    Gye

    Nek, air ni boleh diminum bg yg dalam pantang tak? or bg ibu2 yg masih menyusukan baby?




  19.  
    Yati

    Perlu kupas kulit kaa buah delima tu..?




  20.  
    ina

    salam all..klu ada sesiapa yg nak beli buah delima sy blh tlg belikan di sini.harga 1 biji rm3.50 jer..tp kos poslaju ditanggung oleh u all..sy tlg jer…nie no hf sy-013-9989658




  21.  
    lisa

    nenek,saya umur 22.berat 72kg,masa sya form 5 berat 58kg,,saya berangka besar dan tidak gemuk,tetapi lengan agak berisi,,oleh kerana bahu yang lebar dan lengan berisi,menampakkan tbuh saya kelihatan besar,,bgaimana nak atasi nye,,sya low confident tinggi sya 161,,kalau ikut BMI memang obesity,tpi saya tidak buncit dan gemuk




  22.  
    fia

    salam nenek. sy senang turun n senang naik. skang dok umah xwat ape da 5bln. dr 55kg skang da jadi 85kg. sy memang mudah down. skang memang x kua rumah lnsung sbb malu. nak tnya. prmulaan nak ubah cara hidup sy kne kawal pemakanan dlu or exercise dlu? or sy kne mula serentak.? thanks




    •  

      Boleh bermula dngan ubah cara pemakanan. Kurangkan yg berlemak, berminyak atau bergula banyak. Amalkan exercise semasa membuat kerja rumah. Saya juga mudah bertambah berat, alhamdulillah bila rs badan dah naik tuh, sy amalkan sauna. Dirumah saja. Badan pun rs segar aje.

      Mungkin set sauna ini agak mahal, tp sekali beli saja..lepas tu bertahun2 kita boleh manfaatkannya. Nak kurus dan langsing dgn cepat. Ia juga sangat sesuai utk org yg sukar keluarkan peluh.




  23.  
    Mahani

    Slm. Sy br lps mnjlni pmbdahan fibroid. Boleh x sy minum air delima spt y dcdgkn oleh nenek utk kruskn bdn? Alang2 kena pntang mkn, bolehla kruskan badan skali. Tk




  24.  

    Delima?xpna rasa la,manis ke?





Leave a Response

(required)


Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.