Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Petua Memutihkan Gigi

66
Posted May 17, 2010 by nenek in Petua Kesihatan
gigi-putih

Pelbagai petua untuk memutihkan gigi antaranya:

  1. Hancurkan dua atau tiga helai daun lalang. Kemudian gosokkan pada gigi.
  2. Bakar dua biji pinang tua yang kering hingga menjadi arang. Gosokkan pada gigi dan biarkan seketika. Kemudian cuci dengan air.
  3. Goreng biji asam jawa tanpa minyak. Kemudian tumbuk sehingga menjadi serbuk dan gosokkan pada gigi. Amalkan selalu.
  4. Kayu arang juga boleh digunakan untuk memutihkan gigi. Tumbuk arang hingga halus. Gosokkan pada gigi.
  5. Gunakan abu daun kelapa yang telah dibakar untuk menggosok gigi. Selain itu boleh juga menggunakan kulit manggis yang dibakar dan ditumbuk hingga halus. Gunakan ia seperti ubat gigi. Insyaallah gigi akan kelihatan putih berseri tanpa banyak belanja.
  6. Ambil buah pinang dan bakarkan ia hingga menjadi arang, lalu tumbuk sehingga menjadi halus. Gosokkan pinang yang telah ditumbuk tadi ke bahagian gigi anda yang kekuningan atau pun hitam. Lakukan petua ini setiap hari. Anda akan dapati gigi anda akan berubah warna menjadi putih cantik.
  7. Gunakan garam halus dicampurkan dengan ubat gigi.
  8. Sebelum kita mengosok gigi dengan menggunakan ubat gigi. Gosoklah gigi dengan menggunakan SERBUK PENAIK atau lebih di kenali sebagai SODIUM BIKARBONAT terlebih dahulu. Kumur dan gosoklah gigi dengan ubat gigi seperti biasa. Amalkan petua ini seminggu dua ke tiga kali. Bukan sekadar ia mampu memutihkan gigi tetapi ia juga dapat menghilangkan PLAK yang amat memalukan dan berbau busuk.

Selamat mencuba… 🙂


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

66 Comments


 
 

  1.  

    Salam. Mcm mana nak guna arang? Kena tumbuk sampai kan? Pastu gosok mcm biasa? Kena amalkan selalu?




  2.  

    salam . nek , klu pkai arang , pkai arang yang da gne kew arang yg blom gne ?




  3.  
    ain

    nek, kalau petua no 8 2, agak2 menjadi x..




  4.  

    salam,nek..kalu gune petua no7 tu jdi ke..??




  5.  
    Nabila

    slm nek ap khabar ….




  6.  
    azie

    tergelak aku baca apa yg korang post… anyway tq nek… info berguna




  7.  

    yang no 7 tu berkesan ke tadi baru je try
    berapa lama eh?
    sebab guna garam paling senang




  8.  

    paling senang no 7 lah sebab guna garam …tadi baru je try ..berapa lama boleh putih ni?




  9.  
    Banana najiha

    Nk tnye.. Gsok tu pkai tgn dlu ke or gna berus gg je




  10.  
    Diddy Ramzee

    Salam,, saya nak tryjugak lah petua nenek ,,,harap2 berjaya InshaAllah




  11.  

    wasalam depends tahap kehitam/kekuningan gigi masing2




 
 



Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.