Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Petua Untuk Menghalus dan Melembutkan Rambut

2
Posted November 25, 2011 by nenek in Petua Kecantikan

Petua Untuk Menghalus dan Melembutkan Rambut

Kangkung

Pilihan 1: Ambil secekak kangkung dan bersihkan. Masukkan dlm bekas.Bubuh enam camca air suam dan ramas kangkung hingga mengeluarkan lendir. Lendir itu sapukan pada seluruh rambut dan biarkan seketika. Kemudian bilas rambut dengan air bersih.Lakukan selama 2 minggu.

Pilihan 2: Masukkan 2 sudu besar susu tepung dalam cawan. Bancuh dengan air suam lebih kurang 60 darjah selsius. Kacau dan perahkan air limau nipis. Kacau lagi dan simpan dalam peti sejuk lebih kurang 6 jam. Apabila pekat, bolehlah dilumurkan pada rambut anda. Biarkan selama sejam dan bilas. Amalkan selalu. Rambut akan semakin lembut dan mudah diurus.

Pilihan 3: Ambil limau nipis dan perah airnya. Campurkan air limau nipis dengan air suam. Cuci rambut anda dengan menggunakan air tersebut. Rambut anda akan menjadi halus dan lembut kemilau.

Rawatan masalah RAMBUT, KELUMUR, GUGUR, NIPIS dsg dengan kaedah moden?  KLIK SINI


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

2 Comments


  1.  

    Nek,air suam utk plihan 3 tu bnyk mne klau limau tu kte gune sparuh je limau nipis tu? Klau ptue utk mlicinkn dn mmutihkn klit yg mnggunekan limau nipis tu.. Kte ganti dgn lmau ksturi boleh ke??
  2.  
    nabil aiman

    Ia betul2 mnjadi ke??saya nk lembutkan rambut

Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.