Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Green Tea Khasiatnya Banyak (Teh Hijau Thai)

0
Posted May 29, 2018 by nenek in Petua Kesihatan

Green-tea-glass-pot-447x348

  • Lindungi kulit

Teh hijau banyak digunakan dalam pelembab kulit sebab dapat membantu mengekalkan fungsi saluran darah yang kembang & kecut pada kadar yang betul.

  • Β Rawatan kulit

Baik utk kulit luka, kena gigit serangga, melecet, mata bengkak, bekas melecur, korang try tekapkan bag teh tu kat bahagian kulit yang berkenaan. Teh hijau ada bahan antiseptik semulajadi yang boleh hilangkan rasa gatal.

  • Pelindung memori

Teh hijau dapat menolong mengekalkan kecergasan memori & fungsi otak. Sebab? Sebabnya, kadar antioksidan yang ada dalamnya dapat melawan radikal bebas yang merosakkan saraf otak.

  • Menurunkan berat badan

Ni sebabnya kenapa ramai orang amalkan teh hijau. Teh hijau dapat mempercepatkan proses pembakaran kalori dengan menghalang penyerapan lemak arteri dan kolesterol. Satu penyelidikan yang di buat menunjukkan ekstrak teh hijau mampu meningkatkan pembakaran kalori dan lemak dalam badan.

  • Menurunkan aras kolesterol.

Paras antioksidan Green Tea yang tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.

  • Merawat batuk

Mencegah penyakit Kardiovaskular (penyakit jantung dan penyumbat arteri).

  • Menghilangkan stress dan menolong mengendurkan saraf .

Kulit menjadi cantik, bersinat, rambut sehat, muda, bintik2 dan sebagainya.

  • Baik untuk mengubati dan mencegah Osteoporosis (penyakit tulang) dari kereputan dan patah.
  • Mencegah penyakit gigi

Polyphenol dalam teh hijau mempunyai kandungan anti bakteria yang membantu mencegah penyakit gingivitis dan periodontal dengan cara membunuh bakteria berkumpul dalam mulut yang menyebabkan kerosakan gigi. Masalah bau mulut pun dapat diatasi.

  • Mencegah keracunan makanan

Disebabkan teh hijau terkenal sebagai pembunuh bakteria, meminum teh hijau dapat menurunkan risiko keracunan makanan akibat bakteria kerana teh hijau dapat mencegah tumbuhnya bakteria yang berbahaya seperti clostridia dan E. coli. Kalau korang cirit-birit kan, minum teh hijau pekat. πŸ™‚

  • Menurunkan tekanan darah

Teh hijau merupakan inhibitor ACE di mana beberapa penelitian menunjukkan tekanan darah tinggi menurun setelah diberi ekstrak teh hijau.

  • Membantu mengawal paras gula darah
  • Menguatkan sistem imun.

Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh.

  • Pencegah kanser

Menurut satu kajian, kandungan polifenol yang terdapat dalam teh berperanan sebagai pencegah kanser. Daun teh hijau yang telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol. Polifenol tu apa? Polifenol adalah sejenis antioksidan yang sangat kuat yang mampu meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser.

Sharing is caring. pls share.

green tea feedbackSerbuk Teh Hijau dijual.

Green Tea 200g RM10. Red Tea 400g RM10.Β 

Tidak termasuk postage.Β 

Whatsapp 012-3312030

RED TEA

green tea red tea shah alam


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

0 Comments



Be the first to comment!


Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.