Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Masalah Bau & Keputihan Berlebihan

193
Posted October 7, 2013 by nenek in Petua Kesihatan

Masalah kegatalan dan keputihan mungkin berpunca daripada jangkitan di faraj dan permukaan kulit sekitarnya. Masalah ini boleh dirawat dengan jalani ujian untuk mengesahkan jangkitan dan mendapatkan nasihat doktor tentang kaedah rawatan terbaik mengatasinya.

Selain jangkitan kuman, ia mungkin dijangkiti kutu rambut yang menimbulkan kegatalan tersebut. Penyakit ini banyak berkait rapat dengan penjagaan kebersihan di sekitar kemaluan dan amalan pemakanan.

Keputihan biasanya boleh bertukar akibat campuran peluh dan jangkitan bakteria serta akan mengeluarkan bau yang agak kurang menyenangkan jika tahap kebersihan sekitar kemaluan kurang dijaga.

Penggunaan pantyliner yang mengandungi wangian atau dari sumber herba untuk menyerap bau yang kurang menyenangkan ini adalah untuk meningkatkan keyakinan diri ketika bergaul dengan rakan-rakan. Amalkan juga penukaran pantyliner sekerap yang mungkin dan penjagaan kebersihan di kawasan alat sulit terutama ketika datang haid.

Minta pandangan doktor rawatan bagaimana untuk menyelesaikan punca masalah ini dan jangan hanya tertumpu kepada menutup gejala seperti bau yang timbul. Pastikan juga masalah ini dirawat dengan sebaik mungkin dan tidak menjadi lebih teruk dan menjejaskan kehidupan berkeluarga nanti.

Panduan menjaga kebersihan alat sulit:-

*  Membersihkan bahagian luar kemaluan selepas buang air kecil atau air besar, seelok-eloknya menggunakan air.
* Ketika haid, wanita dinasihatkan kerap menukar tuala wanita terutama pada hari-hari yang banyak darah keluar. Ini kerana darah adalah media yang sesuai untuk kuman membiak. Bagi wanita yang menggunakan tampon mereka perlu ingat untuk menukarnya.
* Elak daripada sering mengamalkan douching iatitu memasukkan jari atau pancutan ke dalam faraj dengan tujuan membersihkan bahagian dalam faraj. Perbuatan ini akan menyingkirkan sejenis bakteria lactobacilli dari faraj disamping mendedahkan faraj dan bahagian luar kemaluan kepada bahan kimia yang boleh mengakibatkan iritasi kulit.
* Elakkan menyabun atau menyapu shower gel pada alat kelamin kerana ia mungkin menyebabkan kekeringan dan iritasi kulit atau gatal. Sesetengah wanita sensitif dan alah pada pewangi dalam buih sabun.
* Pasangan suami isteri digalakkan membersih alat kelamin dengan air sebelum dan selepas hubungan seks untuk kebersihan yang optima.
* Amalkan membuang air kecil lebih kurang setengah jam selepas hubungan seks untuk mengurangkan risiko jangkitan kuman pada pundi kencing. Amalan ini berkesan untuk wanita yang sering mengalami jangkitan kuman pundi kencing (urinary tract infection).
* Elakkan memakai pakaian dalam sentetik yang terlalu ketat kerana ia menyebabkan kulit berpeluh, tiada peredaran udara pada kulit dan akhirnya menggalakkan kuman membiak.
* Pakaian dalam perlu ditukar setiap hari dan pada hari-hari mengalami keputihan, elok memakai panty liner supaya ia tidak melekat pada pakaian dalam yang menyebabkan ketidakselesaan.—- http://www.sabah.org.my/

————— Petikan dari Mingguan Malaysia, Kesihatan Ahad 6 April 2008

Ada juga yang hanya mengamalkan mencuci alat sulit dengan air suam je. 🙂

vagina

Joms cuba Jamu Seri Bonda ini.. anak dara atau mak dara pun boleh guna. Info disini >> Jamu Seri Bonda

Atau Superrich Puteri vanila ini:

superRich puteri vanila2

 Atasi keputihan dengan superrich puteri vanila


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

193 Comments


 
 

  1.  
    atul

    Hai, sy pun lalui bnd yg sama. Brp harga ubat tu ye?




  2.  
    ila

    Nek sy brusia 24 thun. Pon alami kputihan. Trok. Ade bau skit2 n gtal sgt2. Xslesa sgt. Kputihan tu kdg2 warna ptih pekat mcm susu n kdg2 wrna kuning. N sy rse mcm lg krap kencing. Ade ptua x nek.




  3.  
    anis

    sy pn ad mslh yg sm…blh x nek bgtw sy xara nk mengatasinye….nek blh email sy ya




  4.  
    ira

    Salam mcm mne nak hilang kn keputihan nie nak .. Sy rse tdk selesa apabila keputihan mnganggu ..




  5.  
    Ria

    Hai sya dri brunei sya nk tnya tntang product ni sbb g bnyk sya cuba tp x de ya berkesan lagipon masalah gatal dan keputihan ni sejak sya sekolah lg boleh tolong x?




  6.  
    Hani

    Sy hani berumur 31 tahun. Berkahwin 3tahun++. Pernah pregnant tapi kena abort sebab ada masalah jantung. Sy mula ada masalah keputihan ni sejak beberapa bulan lalu. Sebelum ni sy takda masalah keputihan. Stress jugak bila ada keputihan yg berbau ni. Mulanya keluar keputihan ni masa nak period jer. Lately, keputihan tak ada tapi bila bersama suami ada bau yg nauzubillah..
    Sy tak pasti sy mengandung ke tak. Tapi period due dah lewat seminggu++. Sebab adanya masalah bau yg teruk ni, sy kerap meruang cuci dalam faraj. Pencuci sy guna JSP. guna setiap hari. Sy ada terbaca sebenarnya tak elok kita cuci dengan pencuci wanita setiap hari. Stress lah nek mcm ni. Malu tau nak bersama

    Apa perlu sy buat nek.




  7.  
    eita

    Salam,saya ada masalah keputihan selama 5 tahun selepas bersalin anak ke 2,selain tu saya dtguzur selama 3 hingga 5 hari je sebln n saya ding in dlm hubungan intim,tlg saya mengatasinya.




  8.  
    mira

    Ibu saya selalu cakap dia banyak keputihan.nk solat pon susah.
    Ibu saya dlm 50 an. Ubat ape yg ssuai ye?




  9.  
    nurul

    tlong sy utk mngtasi mslah kputihan nie..
    sy rse xselesa, dan trlalu gtal..
    sy malu klau suami sy bagi tahu
    sy punya kemaluan mcm ada bau.
    tlong email sy …
    nurulzaidi9186@gmail.com




  10.  
    Hema

    Sy pun ada keputihan yg teruk. Ada gatal2 pedih.sakit semass bersama dgn suami.. Dah Cuba mcm2 ubat. Ada tk tips apa2. Thanks.




  11.  
    Emma

    Cara untuk hilangkan keputihan yang banyak .




  12.  
    Tikah

    Sy ade masalah keputihan dan bau.. Sy rasa x selera bau n keputihan . Produk ape yg sesuai ye ?




  13.  
    Aisyah

    Nek sy malulah dgn suami bila kami bsama dia jd xde nafsu dgn bau air sy… Cmna nek….??




  14.  
    Alina Ali

    Sy ada masalah keputihan.. Boleh email saya cara nk hilangkan keputihan!?




  15.  
    Eyfa

    Sya bru berusia 22 tahun dan baru mengalami keputihan…keputihan sya teruk sngt, bertukar pantyliner kerap, gatal2, sngt xselesa bila hari terlalu panas…period sy pun dh lama xdtg, adakah sebb keputihan ini…mohon respon masalah sya ye…




  16.  
    help me nek

    Salam . Nek saya nak tanya . Saya dah msalah keputihan . Sya dah bjmpa dgn doctor dan mndpt kn ubat . Tpi msalah ni msi x hilang . Biar pn saya sering ke clinic meminta nsihat doctor tp ubat x memberi kesan . 🙁




  17.  
    Ain

    Salam nenek, saya mengalami masalah gatal2 pada vagina.. sampai ade keputihan berwarna kekuningan.. adakah itu masalah kulat dalam vagina dan bagaimana cara mengatasinya..




  18.  
    daya

    bole bantu sy cara mhilangkan bau dr keputihan tu ? sejak beberapa hari nii sy rsa xselesa bahagian kmaluan sy . ada rasa gatal dan keputihan nya yang melampau dan berbau . setiap kali kencing , msty akan tukar seluar dalam .




  19.  

    Hilangkan keputihan dan bau-bauan yg tidak enak itu dengan superrich puteri vanila (SPV), whatsapp 0123312030 ye




 
 



Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.