Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Khasiat Susu Kambing

9
Posted July 17, 2008 by nenek in Petua Kesihatan

Susu Kambing adalah makanan semula jadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan harian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, aiskrim, keju dan mentega. Dalam setiap 100 gram susu kambing mengandungi 3-4 peratus protein, 4-7 peratus lemak, 4.5 peratus karbohidrat, 134 gm kalsium dan 111 gm fosfur. Pada masa sekarang, industri kosmetik mengeluarkan pelbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.

Keistimewaan susu kambing:

  • Kaya dengan protein, enzim dan vitamin A.
  • Mengandungi factor anti-antritis (kesakitan sendi) dan anti barah.
  • Boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastric, lelah (asma), insomnia dan user.
  • Mudah dihadamkan kerana zarah lemaknya lebih kecil.
  • Khasiat susu kambing yanh disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.

———————— Petikan dari petua-nenek.tripod


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain.
Petikan media massa dan elektronik juga.


9 Comments


  1.  
    nedzrima

    salam…. saya kini dalam berpantang selepas seorang melahirkan anak. masalah saya ialah badan saya berbau, ketiak saya hitam dan baju sentiasa kelihatan basah akibat berpeluh, celah kelangkang pula menjadi kehitaman, muka pucat serta berparut jerawat. tolong bantu saya bagaimana cara atau petua yang patut saya lakukan supaya dapat memulihkannya seperti yang asal. terima kasih. w’salam…




  2.  
    mary

    salam 1 malaysia..hai nek..sy skrg badan kecil kurus je,umur sdah mncecah 20-an tapi berat badan sy xpenah pn smpai 40kg..yg paling tggi adalah smpai 38kg je..sy smua sihat tidak ada pe2 pnyakit yg dihadapi..sudah berape byak kali dan wang abis dgn product2 skrg tpi hasilnya tidak brubah..nek ada pe2 petua x nk bg berat bdn naik cikit..bantu yer..tQ




  3.  
    a.k.a nenek

    amalkan susu kambing yang banyak sedikit.
    ataupun minum susu hi goat, beli di kedai yang berdekatan.




  4.  
    Iin

    Askum nek,sy ade masalah berat badan sy makin bertambah selepas sy melahirkan n nampak jauh lbh tua dr umur sy skrg. Mula2 sy tak ambil peduli sangat sampai akhirnye ramai ahli keluarga sy yg menegur n suami pun selalu perli sy. Nek tolonglah sy menyelesaikan masalah ini.




    •  

      Untuk penurunan badan dan kesihatan ini, Nenek suggestkan produk sauna D’ Home. kat rumah pun boleh bersauna. 1 sesi hanya 30 minit. Insya-Allah ia mudah, senang dan selamat..

      more details klik atas di Produk Pelangsingan dan Kesihatan ye




  5.  
    ella

    salam, nek. apa ubat paling berkesan tuk sakit kuning.dah mcm2 cr sy buat, tp kurangnye sikit sgt…..
    blh tlg bg apa2 yg patut sy buat…dah 2 kali masuk wad ni….




    •  

      Plg berkesan iailah susu badan ibu sdr.. berikan/pastikan ia minum dengan kuantiti yg banyak/kenyang. Kalau selalu buang air besar.. elok sgt sbb ia kuarkan kuning tu sekali. 🙂




  6.  

    salam,saya ada masalah muka nek,muka saya x ada jerawat tapi jeragat macam mana nak hilangkan jeragat ni,mcm2 jenama dah saya cuba tapi x berkesanlah risau saya.nek ada petua utk. hilangkan jeragat?tolongkah saya nek….





Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.