Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Koleksi Petua Menghilangkan/Merawat Batuk

0
Posted August 4, 2014 by nenek in Petua Kesihatan

Koleksi Petua Menghilangkan/Merawat Batuk

kicap limau nipis1. Kicap dan limau nipis

Perah limau nipis, ambil airnya sesudu makan. Tambahkan kicap manis dan telan sekaligus.

 

 

madu susu panas2. Susu panas dan madu

Hangatkan susu, tambahkan madu ke dalamnya dan minum segera untuk meredakan batuk. Madu dengan khasiat anti bakteria akan meredakan batuk yang disebabkan oleh bakteria, sementara susu akan mengurangkan reaksi batuk yang dilakukan oleh paru-paru.

halia3. Minuman halia panas

Batuk juga boleh disebabkan kerana udara dingin, sehingga minuman yang menghangatkan seperti halia akan membantu menenangkan paru-paru untuk tidak melakukan reaksi batuk. Hiriskan halia, masukkan dalam gelas dan tuangkan dengan air panas. Tambahkan sedikit gula atau madu jika ingin terasa lebih manis.

4. Madu

Seperti disebutkan di atas, madu memiliki zat anti bakteria yang boleh meredakan batuk Anda. Namun khasiat ini boleh didapati jika madu Anda asli, tidak dicampuri dengan pemanis atau gula. Caranya mudah saja, telan 1 sudu makan madu asli sekaligus.

Kencur5. Kencur

Kencur efektif menghilangkan kahak dan serak, serta meredakan batuk, Kerana kencur biasa dimakan oleh para penyanyi sejak zaman dahulu kala. Sekarang ini telah banyak dijual seperti kencur kering, sehingga ia mudah dikunyah saja dan dihisap sarinya ketika batuk menyerang.

 

Petikan: Vemale.


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.