Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Kurangkan Diabetes, Sakit Jantung

0
Posted January 4, 2011 by nenek in Petua Kesihatan

Amalan memakan badam boleh membantu mengurangkan masalah dan risiko penyakit diabetes dan serangan sakit jantung, demikian menurut satu hasil kajian sekumpulan pakar perubatan.

Dalam laporan Journal Kolej Nutrisi Amerika mendedahkan, memakan kekacang dalam gizi makanan harian mampu merawat diabetes jenis 2 yang meliputi sehingga 95 kes kencing manis. Selain itu, ia juga dapat mengawal obisiti dan ketidakaktifan kardiiovaskular.

Penyakit diabetes berhadapan situasi kekurangan insulin atau ketidakupayaan penghasilan hormon yang membenarkan glukos memasuki sel bagi penghasilan tenaga. Apabila diabetes, glukos dan lemak kekal di dalam darah yang akhirnya membawa kerosakan organ utama jika ia tidak terkawal.

Kajian mendapati gizi yang kaya dengan badam mampu mempengaruhi sensitiviti terhadap insulin dan mengurangkan kolestrol LDL.

Sumber: Kosmo, Jurnal Kesihatan

TESTIMONI KOPI EXTREME ENERGY pesakit kencing manis

Pengawalan penyakit kencing manis berkesan dengan pengambilan 1sachet Extreme Energy Coffee ini


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.