Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Masalah Selepas Bersalin

0
Posted December 5, 2010 by nenek in Petua Kehamilan

Asyik Mengantuk, Letih dan Tidak Bersemangat.

Melakukan senaman ringan yang lembut dan perlahan selepas bersalin dapat menguatkan otot dan mengembalikan kekejapan otot abdomen dan faraj. Malah, ia boleh mengembalikan bentuk badan dan menjadikan anda lebih cergas!

Walaupun akan kehilangan berat badan apabila rahimnya mengecut dalam minggu keenam selepas bersalin, anda perlu menjaga pemakanan untuk mengembalikan bentuk badan seperti dahulu serta tahap kecergasan seperti sebelum melahirkan anak.

Cuba makan secara berkala dan sihat. Elakkan daripada mengambil snek yang mengandungi terlalu banyak kalori seperti gula-gula, kuih-muih dan minuman yang manis. Namun, jangan berdiet apabila anda menyusu anak. Ini penting untuk mengelakkan masalah keletihan.

Selain itu, anda juga boleh mengambil makanan tambahan untuk menghasilkan lebih banyak tenaga seperti makanan tambahan yang kaya dengan vitamin B, Q10 atau makanan tambahan semula jadi seperti spirulina yang boleh membantu menambahkan tenaga secara semula jadi tanpa perlu mengambil makanan berkalori tinggi.


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.