Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Allicin Sebagai Antibiotik

0
Posted July 17, 2009 by nenek in Petua Kesihatan

Jangkitan Fungus atau Kulat boleh berlaku pada lapisan atas kulit, kulit kepala, dicelah antara jari kaki, bawah kuku dan sebagainya, dan setiap bahagian badan yang berbeza mempunyai nama jangkitan yang berbeza.

Biasanya ia disebabkan oleh sejenis spesis Fungus yang dipanggil Candida dan Tinea. Fungus ini dibawa oleh binatang peliharaan seperti kucing dan anjing dan boleh berada di persekitaran kita seperti pada tuala, sikat rambut, bantal, topi dan mudah dijumpai di kawasan yang suam dan lembap seperti bilik mandi.

Langkah pencegahan perlu dipraktikkan seperti

  1. Meningkatkan tahap kebersihan serta mengeringkan dengan sempurna seluruh bahagian tubuh.
  2. Jika jari kaki anda banyak berpeluh, tukarkan stoking bersih sekerap mungkin.
  3. Bawang putih merupakan  kaedah semula jadi yang boleh dijadikan pilihan.
  4. Allicin antara komponen aktif yang bertindak sebagai antimikrob, antibakteria, anti fungus dan anti virus.
  5. Allicin mengandungi bahan antibiotik semula jadi yang berpontensi membantu sistem imun badan dalam beberapa cara, termasuklah merangsang sel, membunuh patogen dan menyingkirkan karsinogen.
  6. Allicin mampu menembusi dinding sel mikro-organisma dan menjejaskan kesimbangan biokimia dan menghalang aktiviti mereka.
  7. Allicin yang berpekatan tinggi sesuai diambil semasa anda mendapat jangkitan, sama ada jangkitan yis, kulat, selesema, cirit-birit dan keracunan makanan.

(Mingguan Malaysia, 7 Jun 2009)


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.