Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Bolehkah Perempuan Haid Hamil?

19
Posted March 9, 2011 by nenek in Petua Kehamilan

Tidak! Ini kerana ketika haid, tubuh wanita mengeluarkan telur yang tidak subur dan lapisan tubuhnya bersedia untuk telur yang subur, justeru agak sukar untuk hamil ketika ini. Begitu pun, ia bukanlah lesen atau ‘lesen besar’ untuk menghalalkan hubungan seksual ketika hamil.

Hubungan seksual ketika haid boleh mengakibatkan satu komplikasi hubungan intim iaitu STD. Seriusnya STD memungkinkan wanita tidak boleh hamil. Antaranya Gonorea, Ketuat, Chlamydia dan Genital Herpes.

 

 

 

 


About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

19 Comments


  1.  

    jika haid boleh ke kite hamil..contoh melakukan seks pada hari pertama haid…masalh ini boleh ke terjadi hamil??




  2.  
    nej

    salam. . . . bole tnya. . . setelah melakukan pesetubuhan. . . selepas 1minggu kmudian. . perempuan period. . 2 hari kmudian. . dia trasa mual2. . . ada kah dia megandung. . .




  3.  
    nej

    jd megapa anda megatakan. . tidak.! kalau haid tdak mungkin hamil. . . .?




  4.  

    salam… adakah sehari selepas kita abiz period,kita leh mengandung




  5.  

    logik tak bila seorg gadis kata dia hny dpt tau dia mangandung bila kandungannya sda berusia 3bulan???katanya lg sbb bdn dia kecik jd xnmpk sgt prubahan..tpi bukan kah fakta apabila mgndg period xkluar, tu kan tandanya dah hamil.




  6.  
    ain

    adakah kita akan hamil sekiranya melakukan seks pada hari ke 2 haid?




    •  

      Ada kemungkinan juga, semuanya kuasa Allah.
      Kita juga dilarang melakukan hubungan intim ketika isteri dalam keadaan haid, jika mengandung… dikuathiri janin yg membesar akan mempunyai masalah dan kemungkinan juga anak yang dilahirkan mempunyai kecacatan dan masalah2 penyakit yang lain. Ini kerana keadaan darah haid yg kotor itu ketika pembentukan janin.

      jadikan Agama/Al-Quran kita sebagai petunjuk jalan kebahgiaan. HARAM hukumnya melakukan perhubungan ketika haid.

      “Dan mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid. Katakanlah: “Darah haid itu adalah kotoran dan mendatangkan mudarat”. Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan (jangan bersetubuh dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu, dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci. Kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu. SesungguhNya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri.”




  7.  
    zai

    boleh ke perempuan hamil semasa ia melakukn persetubuhan apa bila perempuan itu baru sahaja habis period??




  8.  

    Bolehkah seseorang itu mengandung apabila suaminye pancut dalam ketika die period…die melakukan hubungan semasa hari pertame die period




    •  

      Kebarangkalian tidak, kerana ketika period… darah kotor keluar telur2 yg mati disenyawakan. Bagaimanapun adajuga kes yg menyebabkan persenyawaan berlaku.

      Bagaimanapun adalah diLARANG keras melakukan persetubuhan ketika haid. antara sebabnya dikhuatiri jika persenyawaan wujud akan melahirkan anak2 yg cacat, kurang sempurna akibat pecampuran darah kotor si ibu.

      allahuallam.




  9.  
    finaz

    saya priod ketika mengndg..emmm…kenape ehh..ade kmgkinan tak klu sy mgndg ank ke2 pn jd cm ni..




  10.  
    tusi

    As salam,sy nk tny sy baru lps period.tp hanya dtg 4hari sj.dh kering..at d same time 1st time sy migrain truk n till now sy sakit kpl n mcm nk tumbang.kaki sy kebas2 n perot kembung.suami sy jgak demam tbe2.muntah setiap pagi.sy muntah skali ngan cecair kuning.adakah sy mengandung.sb sblm piyet sy dh cek,negatif.nw sy mls nk cek




  11.  

    Assalam, jika kite melakukan persetubuhan semasa akhir hri period, adakah ia akan mendatangkan penyakit?





Leave a Response

(required)


Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.