Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Petua Hilangkan Sedu

0
Posted November 30, 2016 by nenek in Petua Masakan

Kadang-kadang selepas makan, anda merasa seolah-olah ada sesuatu mengganggu di tekak anda. Ia dikenali sebagai sedu. Ia terjadi kerana disebabkan salah satu bahagian urat saraf kita terganggu. Membuatkan tarikan nafas kita terhenti-henti.

petua-buah-betik-untuk-hilangkan-seduMungkin anda menelan makanan yang panas dengan gelojoh atau ada gangguan pada perut. Sedu boleh dihilangkan dengan mengambil masa yang panjang secara berehat. Masalah sedu ini anda boleh mengatasinya dengan minum air dengan cepat atau mengambil nafas dengan sedalam-dalamnya. Menurut orang dulu-dulu, sedu dihilangkan dengan petua menggunakan buah betik.

Cara-caranya ialah:

Buah betik yang masak dipotong sedikit. Kemudian campurkan dengan sesudu air limau nipis dan 2 sudu madu asli. Kemudian kacau bahan itu sehingga rata. Makanlah ubat ini sedikit demi sedikit selama dua hari.


loading...

About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Response


(required)

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.