Panduan Tips dan Petua Mudah Dalam Kehidupan Seharian

 


Masalah Bayi Sembelit

45
Posted September 17, 2009 by nenek in Petua Untuk Baby & Anak2

Jika bayi berusia 2 atau 3 bulan mengalami masalah tidak boleh membuang air besar beberapa hari, cubalah petua ini.

  • Layur beberapa helai daun kunyit di atas api sehingga layu.
  • Letakkan daun kunyit itu di atas perut bayi.

InsyaAllah beberapa minit kemudian bayi anda pasti akan membuang air besar.


“Semua anak dilahirkan pintar, tetapi yang memberi impak ialah cara kita merangsang mereka. Ibu bapa mesti mempunyai misi jelas iaitu menanam tekad membentuk masa depan anak”

Dato’ Dr Fadzilah Kamsah
Pakar Motivasi

“All children are born geniuses, and we spend the first six years of their lives degeniusing them”

R. Buckminster Fuller


About the Author

nenek

Memberi pelbagai petua kepada pelbagai masalah. Petua-petua ini diambil berdasarkan kepada petua nenek moyang, pengalaman sendiri, pengalaman pembaca dan pengguna yang lain. Petikan media massa dan elektronik juga.

45 Comments


  1.  
    nadia

    bayi saya 3 bln nk msuk 4 bln…dia sembelit…kadang2 meneran sampai biru kaki, saya risaukan dia sekarang…saya rasa nak mencuba petua yg layur daun kunyit ni…harap2 anak saya ok la lepas ni. cuma saya nk tanya lepas layur daun kunit tu, tunggu sejuk atau macam mane nak letak atas perut bayi saya 2?




  2.  
    Aida

    Umur anak saya 5bulan lebih..tapi selalu sembelit..saya dah bagi dia makan masa umur die 4bulan lagi…apa harus saya buat.




    •  
      nenek

      Sy start bg makanan pejal ms umur 6 bulan ke atas sbb sistem penghadaman bayi ketika itu masih lemah. Beri minuman susu.. yang kerap dan mencukupi utk bendalir bdn.




  3.  
    salniza bt abdul manap

    anak saya baru 3 bulan lebih..masalah anak saya ialah sembelit dan kembong perut.Bila anak saya kembong perut dia tidak mahu menyusu walaupun sudah 4 atau 5 jam tidak susu.




    •  
      nenek

      Ini kerana baby Niza tak selesa. Kalau agak susah dengan cara di atas, Niza guna minyak Yuyi.. sapu di perut dan urut sedikit, dalam bulatan dari kiri ke kanan. Insya-Allah.




  4.  
    airiana

    anak saya myusu bdn dan kerap sembelit ….kkdang smpai 5hr x buang air besar.skrg umur anak saya 6 bulan leh ke saya amal kan petua nenek?dan jika de ssapa de ptua lg leh lah kongsi ya…




  5.  
    ct snar

    anak sy mnyusu badan dan sudah mula makan makanan bubur bertapis.masalahnya,sejak berusia 2bln anak sy sering tak lawas membuang air besar 5 @ 7 ari sekali.kini usia anak sy dah 6bln.ada tak kesan thdp usus anak sy apabila sering tak lawas @ ianya d katakan hanya nak naikkan badan dan terbiasa?tolong sy..




    •  

      Ct snar, menurut risalah2 dan doktor2 mengenai makanan pertama untuk bayi adalah sesuai pada umur 6 bulan. Ramai ibubapa dahulu memberikan makanan pejal kpd anak2 awal dari itu. Dengan memberikan makanan yg diperbuat daripada kanji tepung. Namun, tidak kesemua sistem organ dalaman bayi dapat bertahan/menjalankan proses penghadaman dgn sempurna terhadap makanan diberikan.

      Dengan itu, nenek cadangkan stop dulu pemberian makanan pejal/diproses atau dikisar. Berikan susu secukupnya sehingga bayi anda benar2 kenyang. Plus susu ibu adalah makanan yg berbaik buat bayi anda. :)




  6.  
    irma

    anak saya baru berumur 2bln setengah. br 1week bg susu formula sebab hantar ke pengasuh, sblm ni full breastfeed. anak saya dh jarang berak, kdg2 3hari sekali.kemudian sembelit. tolong saya macamana nak cari penyelesaian.kesian tgk die teran bile nak membuang air besar.




  7.  
    nadia

    anak saya setahun setengah..taiknya tak keras..tetapi dia macam susah nak berak..sejak dia sembelit dua minggu lepas..keadaan ini terus berlarutan..saya dah tukar susu formula..mula2 ok..tapi dalam dua tiga hari jadi balik..dia susah nak berak..minum air dan makan buah dah banyak..nenek ada apa2 petua tak..tq




  8.  
    ibu farisha

    umur anak saya 6 bulan,,,sebelum ni tiada masalah untuk berak,, tapi sejak saya beri makan bubur , anak saya mengalami masalah untuk berak…kadang2 sampai 7 tak berak…amalan memberi makan buah pun saya dh cuba…tp masih sama juga….tolong lah saya…..




    •  

      nampaknya sistem penghadamanan anak ibu masih belum bersedia untu menerima makanan pejal seperti bubur. Berikan saja susu ibu sehingga mencukupi iaitu sehingga dia benar2 kenyang. Tunggun 2 3 bulan lagi, baru bagi makanan pejal.

      Nenek memberi makanan pejal bijirin nestle ketika anak nenek berumur 8 atau 9 bulan. Kemudian baru bagi bubur yang lembut dan dikisar halus. :)




  9.  
    alia

    baby sy Bf sampai umur 5 bln dan selepas itu saya sudah bagi susu campur kerana susu badan tidak cukup. start dari itu babay saya dah sembelit sampai kami bawak jumpa doctor pakar dan doctor cakap dia boleh makan pejal kerana umur sudah 5 bln lbh..doctor suggest makan buah betik. saya sudah buat tp still baby sembelit…




  10.  
    Niza

    Baby sy pn same… berak keras… then susah nk berak… kadang2 sampai seminggu xberak… risau…. dia dah makan… berumur 7 bulan…. susu ape yang bagus tuk bg dia??? skrg minum dugro…




  11.  
    Darliene

    Baby saya pun mengalami masalah nak buang air besar dari 3 bulan selepas dah tak breast feed. kesian dia…memula saya bagi dumex…sampai pernah seminggu tak berak…saya mula risau. p klinik doktor kata kene tukar susu…saya pun tukar susu la iaitu susu novalux..pas dia minum susu tu terus dia boleh berak.,..alhamdulillah,…la ni anak saya dah masuk 6 bulan,… saya tukar ke susu dumex semula dan alhandullillah dia dah boleh berak sekali sehari, cuma selepas start bagi makan nestum dan bubur ni dia berak 2 hari sekali.,..memang tXXX dia ada keras sedikit tapi lepas tu lembut…hoping tak de masalah lagi la pas ni.




  12.  
    rafidah mohd isa

    baby saya umur 4 bulan lebih……
    masalahnya dalam minggu ni pada waktu tengah malam
    baby mesti nangis …kenapa ya….

    tq…




    •  

      Biasalah bayi. Jika bukan kerana lampin basah, perut kembung, sejuk, dahaga.. salah satu sebabnya yg lain mereka tidak pandai bezakan antara siang atau malam. Malam baginya masa bermain. Dgn itu, Ibu2 harus memberi bayinya mengenal perbezaan tersebut. Cthnya waktu siang banyakkan masa untuk menyusu sambil bermain dgnnya. Malam cuba tidurkannya pd masa tidur dalam suasana yg nyaman dan malap. w/bagaimanapun Tidur siang yang singkat juga perlu untuk dia berehat.




  13.  
    syam

    anak saya bru berumur 3blan..tapi da beberape hari xberak..risau saya..tapi dia selalu buang angin..dia menyusu bdan..




    •  

      beberapa hari? kalau perkara membimbangkan.. cubalah bawa bayi berjumpa doktor.

      * Jangan memberi makanan pejal untuk bayi yang berumur kurang dari 6 bulan.




  14.  
    amirah

    anak saya baru berumur sebulan, mengalami kesukaran untuk membuang air besar..hr tu 5 hari tak membuang dan disumbat dengan ubat dktr..sekarang dah beberapa hr blm membuang.. ada tak saranan daripada nenek untuk masalah anak saya ini.




    •  

      untuk anak sebulan, perlu penjagaan lebih dan memerlukan rawatan doktor jika ada apa2 masalah. ini kerana bayi yg berumur sebulan mempunyai usus yg belum cukup matang untuk menerima makanan, justeru ia perlu diberi susu ibu sahaja, dan juga air masak.




  15.  
    zuraida jamal

    anak saya 1thn 2bln dia dah 4 hari tak buang air besar, kesian saya tgk asyik mnagis jer…. air dan buah dah pun saya kasi skrg dia minum susu ducth lady 123 ape patut sya buat mlm dia pun tak lena tidor… tlg lah bantu saya nenek




  16.  
    fary

    2 org anak saya sembelit. macam2 cara saya lakukan..last kwn syorkan makan scott .alhamdullah ok.




  17.  
    nurul

    anak saya skrg pun cm jgk. asyk meneran ja tp hasilnya xda.kesian sgt.hrp2 petua 2 dpt sembuhkan anak.




  18.  
    arianna

    fyi, baby yg menyusu badan mmg normal xberak untuk jangka mase pnjg. puan2 semua xpyah la risau. kdg2 ade sesetengah baby smpi 9ari bru berak. itu normal setelah baby berusia 2bln keatas bg yg fully breastfeed. seeloknye bg baby breastfeed smpi sethn.kerana susu ibu ini sgt bagus berbanding dengan susu formula. susu formula byk mndatangkn masalah kepada bayi sperti plbagai penyakit, sembelit dan sebagainye. susu ibu sgt bgus mnjadi protector kepada plbagai pnyakit. dan seeloknya bg baby makanan pejal setelah usia baby 6bln ke atas. kerana pada tahap ini sahaja sistem pnghadapan die sudah matang dan air liurnya boley menerima makanan… bertanyala pada yang pakar. puan2 boley search di baby centre malaysia or mane2 doktor. lagi satu, bagi yang baby menghadapi sembelit boley cuba petua ni. sapukan mnyak yukyi di sekeliling pusat nye.ataupun berikan baby minum air prune.ade jual di farmasi.




  19.  
    cik timah

    ader petua untuk anak sembelit yg umo 1thn-2thn tak? da tak mo inject pakai ubt spital lagi dah….takut nanti jadi buasir….vitagen, buah, sayur…sumer da kasi tapi tak jln gak…bkn la kater tak buang air langsung…tapi slalu keras2, sket2 jer yag kuar….




  20.  
    eika

    anak sy umur 2bulan.. sembelit jugak, 3hari baru membuang, itupun kena stimulate dgn dia, sy sapu2kan halia yg diracik halus mcm btg mancis.. then celup sikit sabun baby, sy stimulate kat dubur dia.. baru lah boleh kuar dgn senang.. dah tukar susu dr BEBELAC, ke DULAC, (DUMEX), skang sy bg susu FRISOLAC.. xtau nk tuka susu ape dah..




  21.  
    nur

    anak saya sekarang sudah berumur setahun lebih tetapi mengalami masalah membuang air besar sejak 4 bulan yang lepas.sebelum ini kami memberi minum susu anmum sejak dari lahir hingga sekarang.semasa bulan 12/2011-sekarang dia mengalami masalah membunag air besar.sekarang ini saya bertukar kepada susu lain pula dan takut hendak memberi makanan pejal kerana sembelit lagi.selain dari memberi minum susu botol,susu ibu juga diberi.bagaimana saya hendak mengatasi masalah tersebut…sekian terima kasih…




    •  

      Selain amalkan minum minuman jus buah2an, pisang.. betik. saya juga memberi anak minuman vitagen. Kalau mereka tidak membuang dalam masa 2 hari, saya akan berikan vitagen. Vitagen atau lain2 minuman jenis ini, boleh memudahkan proses perlawasan bagi anak2 mahupun orang dewasa.




  22.  

    saya nak tanya,jus prune utk hilangkan sembelit bayi boleh beli yang segera@buat sendiri?




  23.  

    salam..anak saya berusia 6bln..since dia 2bln lg memang susah nk buang air besar..seminggu skali..ade skali tu sampai 2minggu skali..then asyik sembelit aje..penah skali sampai melecet punggung dia sbb sembelit..ade idea lain x selain dr daun kunyit tu..




  24.  
    cha

    a.kum.. anak saya 6bln lebih pun mengalami masalah sembelit… kesian dia… mcm mana nak atasi masalah ni.. org kata bagi minum air masak banyak2 rasanya dah banyak.. tapi tetap sembelit…

    minuman vitagen boleh ker utk baby 6bln??




  25.  

    السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
    Aanak perempuan saya baru beusia 54 hari ..dah 9 hari tak buang air besar .. anak saya memang susu badan.. Ok soalan saya yg pertama apakah ini normal … Soalan kedua saya apakah anak saya sering menagis sebab dia tak boleh nak buang besar atau dia kembung .. Memang agak tertekan juga sebab anak saya juga baru selesai menjalani pemebedahan kecil kerana Angin pasang … Mintak siapa2 yg boleh menjelaskan masaalah saya ni …




  26.  

    terima kasih nenek…baby sy pun ada sembelit ..nak try petua diatas + dengan komen2 yg komentar diatas bagi..




  27.  

    Salam. Saya nk tmpg tny, mmg normal ke kalau baby yg fully breastfedpoo seminggu sekali je? Anak sy start mcm ni since 3mth+. Sy dah bwk g klinik tp doc kate normal sbb dia susu bdn sepenuhnye. Tapi sy kesian la tgk anak sy meragam meneran2 bile dah seminggu tak poo. Tapi kalau nak kata sembelit, dia pny poo tu mcm biasa je. Tak ketul2 pun. Cuma likat sket la. anak sy skrg ni dah 6mth+ dan sy dah bg dia mkn fruit puree + bubur nasi. Skrg lagi la.. Dah dua minggu dia x poo. Risaunye sy. Ada apa2 cadangan x? Sy berharap sgt ada sape2 sudi share mcm mn nk bg baby sng poo. Btw, sy dah cuba petua2 kat atas tu.. Tapi so far belum ada yg serasi




    •  

      wasalam, kalau dulu org tua2 suh campur minum dgn air masak aje. tapi skrg macam2 pula statement atau info yg air masak kosong ni x sesuai utk baby. maybe kerana kualiti air skrg. allahuallam




  28.  

    Anak saya baru 3 bulan. Bab buang air besar tu alhamdulillah xde masaalah sangat lah… Yg jadi Masaalah nyer bler nak buang air selalu menangis… Mcm sakit sangat… Taik dy plak normal xde keras….. Nak tukar susu ker? Tp susu formula yg sy bagi dah 2 bulan guna susu nie xkan x sesuai kot…. cam ner yek…. Klau ada petua untuk ilang kan rasa sakit dy tu lagi bagus…





Leave a Response

(required)


Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.